آرشیو مطالب در دسته بندی ‘تاریخ انقلاب اسلامی’
استقلال علمی؛ دستاورد انقلاب اسلامی است
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دکتر کوشکی؛ محمدصادق کوشکی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با سراج۲۴ اظهار کرد: یکی از تأثیرات مهم انقلاب اسلامی تغییر نگاه به علم در جامعه ایرانی بود، قبل از پیروزی انقلاب در یک بحران ۴۰۰ ساله تمدنی قرار داشتیم؛ بحران تمدنی بیشتر ساحت علم را درگیر کرده بود و در نتیجه تولید علم در کشور اتفاق نمیافتاد و بیشتر آنچه که در فضای دانشگاهها رخ میداد ترجمه بود و تولید علم جدی گرفته نمیشد.
وی ادامه داد: ایرانیان تا پیش از انقلاب سد بلندی را در مقابل خود میدیدند و آن این بود که جامعه علمی فکر میکردند باید ترجمهکننده متون غربی باشند و امکان تولید علم را ندارند ولی انقلاب اسلامی این سد و دیوار بلند را شکست و توانست دانشمندانی را تربیت کند.
ادامه مطلب »
سازمان مجاهدین بیش از آنکه ایدئولوژیک باشد دنبال قدرت بود
اعضای سازمان سیاست بازان حرفهای هستند و این اختلافات هم سلیقهای و تاکتیکی است. همین الان هم اگر قدر مطلق بگیریم، نگاه اعضای سازمان معطوف به قدرت است
اختلافات در درون جریان اصلاح طلب به شدت بالا گرفته است. برخی مثل سعید حجاریان و تاجزاده دنبال رادیکالتر کردن فضا هستند و برخی مثل بهزاد نبوی به محافظهکاری مایل شدهاند و از حضور در قدرت به هر شکل و قیمتی دفاع میکنند. نکته قابل توجه در اختلاف نظر چهرههای شاخص اصلاح طلب آنجا است که همه اینها در ابتدای کار همنظر بودند. حجاریان و نبوی وقتی در دهه هفتاد سازمان مجاهدین انقلاب ایران را تشکیل داده بودند، با یکدیگر همموضع بودند و به یک اندازه تندروی میکردند. حالا چه شده که شاید این همه فاصله گرفتن از هم هستیم؟ برخی سیاسیون این اختلافات را نوعی انشقاق میدانند، اما عدهای دیگر آن را جدی نگرفته و بیشتر تاکتیکی به حساب میآورند.
محمد صادق کوشکی، استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصولگرا از جمله افرادی است که در گروه دوم جای میگیرد. او در گفتگو با خبرنگار «فردا» با شرح تعارضات موجود در مواضع اعضای سازمان طی سالها اشاره کرد و گفت: «اگر به عملکرد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران از زمان تشکیل در دهه هفتاد تا امروز نگاه کنیم، یکی از شاخصهای آن در سالهای میانه هفتاد ضدیت با خطی بود که خودشان آن را خط لیبرالیسم مینامیدند».
بررسی اعدام های سال ۶۷ در گفتگو با دکتر کوشکی
آمار حقیقی اعدامهای سال ۶۷ چقدر است؟ / اصلاح طلبان همراه با منافقین نظام را متهم به قتل کردند/ موضع امام درباره منافقین خلاف امنیت ملی ولی انسان دوستانه بود

مشرق: مدتها است که هم زمان با سالگشت عملیات پیروزمند «مرصاد» در سال ۱۳۶۷ شمسی، موضوعی تحت عنوان «اعدام های سال ۶۷» توسط برخی رسانهای ضد انقلاب و دشمنان تابلودار نظام اسلامی ایران، تبلیغ می شود. درباره همین موضوع، به گفتگوی صریحی نشستیم، با استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ معاصر، دکتر محمدصادق کوشکی که کتاب ارزشمند «تبار ترور» را در کارنامه خود دارد. این مصاحبه، طی چند روز آینده به صورت تصویری نیز منتشر خواهد شد.
از این پس ما میتوانیم فعالیتهای دشمن را در منطقه رصد کنیم
ما امروز میتوانیم با اطمینان خاطر بیشتری خود را قدرت اول نظامی منطقه غرب آسیا بدانیم و الان میتوانیم تحرکات آمریکایی ها را رصد کنیم و متوجه بشویم ناوگان و نیروهای نظامی آنان چه میکند و آرایش موشکی آنان چگونه است و صهیونیستها چه میکنند و همینطور سایر کشورهایی که در اطراف ما هستند و ممکن است خواسته و یا ناخواسته ابزار دست دشمن بشوند و در مرزهای مختلف با همسایگان دچار مخاطراتی بشویم
پس از پرتاب موفق ماهواره نور، اسحاق بن اسرائیل رییس آژانس فضایی رژیم صهیونیستی در واکنشی سریع نسبت به این اقدام گفت ماهواره “نور” که اخیرا توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پرتاب شد، میتواند پیامدهای خطرناکی برای امنیت این رژیم داشته باشد و اظهارات مشابهی از سوی مقامات آمریکایی و سطح نگرانی گسترده یک روی سکه بود اما روی دیگر سکه واکنش جریانات روشنفکرنما در داخل کشور بود که سعی میکردند از زوایای اقتصادی این دستاورد مهم را تحتالشعاع قرار دهند.
دراغلب تحلیلهای جریانات تندرو این تحلیل در فضای مجازی انتشار مییافت که ارتقاء اقتصادی کشور از درجه اهمیتی بیشتری نسبت به پرتاب ماهواره قرار دارد. به همین بهانه با دکتر محمد صادق کوشکیعضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گفتگو کردیم تا از زاویه دقیقتر این رویداد بسیار مهم را بررسی و تحلیل کنیم.
سفرای آمریکا و انگلیس از آذر ۵۷ به شاه دستور فرار دادند
خود محمدرضا پهلوی نیز به این نتیجه رسیده بود که دیگر شانسی برای ماندن و حکومت در کشور ندارد. وی تلاش میکرد با خروج از کشور حداقل نظام سلطنت را برای ادامه حکومت خاندان خودش از طریق روی کار آوردن فرح پهلوی به عنوان نایب السلطنه و بعد از آن فرزندش هموار کند. به همین دلیل خودش هم مایل به انجام دستور دولت های آمریکا و انگلیس بود
محمد صادق کوشکی،کارشناس سیاسی در خصوص چرایی فرار محمدرضا پهلوی از ایران در تاریخ ۲۶ دی سال ۵۷ در گفتگو با جام جم، گفت: اسناد به جا مانده مانند خاطرات سفرای وقت آمریکا و انگلیس در ایران، یعنی آنتونی پارسونز و سالیوان نشان میدهد که این دو سفیر به نمایندگی دولت های خودشان از آذرماه سال ۵۷ به شاه ابلاغ کرده بودند که باید ایران را ترک کند.
وی عنوان کرد: آنها تاکید هم کرده بودند که ادامه حضورش در کشور باعث تسریع و جدی تر شدن روند انقلاب میشود.
کدخدا خواندن آمریکا بخاطر فقر تاریخی است

مطالبه ای که در ۱۲ آبان سال ۹۵ در دیدار با دانش آموزان و دانشجویان در قالب اعتراض به آموزش و پرورش بیان کردند:« بعد از آنکه جوانهای ما رفتند و این #لانه جاسوسی را تسخیر کردند و با زحمت زیاد توانستند کاغذهایی را که خرد شده بود، مدارکی را که در کاغذخردکن ریخته شده بود، گردآوری کنند، جمع کنند، بههم بچسبانند و بهصورت کتاب دربیاورند، آنوقت معلوم شد که چه توطئههایی هم در طول این مدّت در داخل سفارت آمریکا وجود داشته. این کتابها حدود هفتاد جلد است؛ شماها خواندهاید اینها را؟ چرا هیچ نشانی از مضامین برگزیدهی این کتابها در مجموعهی مدارس ما، دبیرستانهای ما، دانشگاههای ما نیست؟ چرا؟ این یکی از اعتراضهای من است. وزیر جدید محترم آموزشوپرورش(آبان ۱۳۹۵) اینجا در جلسه هستند؛ چرا اینها را داخل #کتاب های درسی قرار نمیدهید؟ چرا نمی گذارید #نسل _جوان ما، نسل جدید ما بفهمد و بداند که آمریکا با اینجا چه کرده و چه توطئههایی زیر سر داشته است؟»
ادامه مطلب »
انقلاب اسلامی و تغییر مسیر اندیشه بشری در سطح جهانی
شهید فتحی شقاقی یکی از نمونه های بارزی از تاثیری است که انقلاب اسلامی ایران بر روی جنبش های رهایی بخش ضد صهیونیستی و ضد اشغالگری در منطقه گذاشته است، در فضای بین المللی نیز به تعبیری که بسیاری از اندیشمندان غربی گفته اند انقلاب اسلامی ایران راه جدیدی را باز کرد. راه انقلاب اسلامی، باز کردن نگرش دینی در برابر نگرش سکولار بوده است
دکتر محمد صادق کوشکی استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفتگو با قدسنا در خصوص نقش انقلاب اسلامی ایران بر روی جنبش های رهایی بخش در سطح منطقه ای و جهانی گفت: «ریچارد نیکسون» رئیس جمهور اسبق ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۸۴ کتابی را تحت عنوان «فرصت ها را دریابیم» به رشته تحریر در می آورد و در این کتاب صراحتا در مورد انقلاب اسلامی ایران می نویسد انقلاب ایران اندیشه های دینی و مارکسیستی را که خواستگاه حرکت های رهایی بخش بود تغییر داد. یعنی بعد از انقلاب اسلامی حرکت های رهایی بخش دیگر عقیده شان مارکسیستی نیست اندیشه شان دینی شده است و این تغییر باعث طوفانی شده در کشورهایی که مستعمره بودند شود.
در اسلام دلیلی برای اصالت آزادی نداریم
ساختار آزادی در اندیشه اسلامی با تمدن غرب متفاوت است. در این زمینه اشاره بر ترجیح یا تسخیر دیگری نداشتم. منشأ لیبرته توافق جمعی است ولی در اندیشه اسلامی صرف اجماع نظر به معنای آزاد یا ممنوع بودن امری نیست. اجماع در مسایلی است که به اصطلاح منطقه الفراغ است یعنی آن جایی که دین دست ما را باز گذاشته است. ما باید برای آزادی اندیشه تمرین کنیم چون عموماً تجربه آن را نداریم. در غیر این صورت تمدن سازی و رسیدن به یک حیات مدنی نخواهیم داشت
نشست دوم از سلسله نشست های «بررسی چالش های انقلاب اسلامی در دهه پنجم» سه شنبه ۲۳ بهمن ماه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد. در این نشست محمد صادق کوشکی و محمود صادقی به سخنرانی پرداختند.
آزادی یک واژه وارداتی در جامعه ماست
محمد صادق کوشکی در ابتدای این نشست گفت: در ابتدا باید پیرامون واژه آزادی مفهوم شناسی انجام دهیم. آزادی یک واژه وارداتی در جامعه ماست. قبل از ورود مدرنیته به ایران این مفهوم را به معنایی که امروز مصطلح است نداشتیم. تا پیش از دوران قاجار، آزاد بودن در مقابل بردگی معنا داشت. همچنین گاهی یک مفهوم ارزشی منفی در چهارچوب تفکر دینی داشت، به معنای این که کسی بنده خداوند نیست. گاهی هم به معنای کسی که در حبس نیست استفاده می شده است.
دیپلماسی ۴۰ ساله ایران قربانی سهم خواهی های جریانات سیاسی بوده است!
به واسطه درک غلطی که از مقوله دیپلماسی در طول ۴۰ سال در مقامات شکل گرفت از گذشته تا به امروز نوعی شیفتگی نامعقول و حتی کودکانه در برخی از چهرههای سیاسی و دیپلماتیک کشور برای نزدیکی بدون امتیاز به غرب یا شرق در طول این سالها به وجود آمد
برای بررسی ۴۰ سال دیپلماسی انقلاب اسلامی و آسیب شناسی سیاست خارجی کشور در این ۴ دهه دیپلماسی ایرانی گفت و گویی را با محمدصادق کوشکی، کارشناس مسائل سیاسی به بحث و تبادل نظر گذاشته است که از نظر میگذرانید:
در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی یکی از مهمترین وجوه این انقلاب به دیپلماسی و سیاست خارجی آن باز می گردد که در طول این سال ها با آمد و رفت دولت ها موجی سینوسی پیدا کرده است. در سایه این نکته ارزیابی کلی شما از این ۴۰ سال دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران چیست؟
مهمترین مسئله ای که در خصوص دیپلماسی ۴۰ ساله جمهوری اسلامی ایران باید به آن اشاره کرد این است که در طول ادوار مختلف در این ۴ دهه دولتها نتوانستند آن گونه که باید مفهوم دیپلماسی را تبیین و به کار گیرند.
انقلاب اسلامی لزوماً به ایران تعلق ندارد
“انقلاب اسلامی ایران” واژه درستی نیست. ما جمهوری اسلامی ایران داریم اما “انقلاب اسلامی” عنوان درست است؛ چراکه انقلاب اسلامی رویکرد مجدد به دین است و لزوماً به ایران تعلق ندارد. همانطور که حزبالله و جهاد اسلامی تجلی انقلاب اسلامی هستند ایران هم به همین شکل است
محمد صادق کوشکی استاد دانشگاه در نشستی با عنوان “استراتژی غرب در برابر چهار دهه گفتمان انقلاب اسلامی” که از سوی جمعیت دفاع از ملت فلسطین برگزار شد اظهار کرد: انقلاب اسلامی تغییراتی را د ر نوع نگرش و جهان بینی سیاسی اجتماعی اقتصادی ایجاد کرده است که قابل مهار نیستند و این مساله وجه مشترک نظرات بسیاری از اندیشمندان، سیاستمداران و روزنامه نگاران است. با این وجود این سوال مطرح میشود که با ایجاد عدم توانایی در از بین بردن تغییراتی که انقلاب اسلامی ایجاد کرده است چرا به دنبال مهار آن در غرب هستند؟
وی ادامه داد: آنها به خوبی میدانند که انقلاب اسلامی از حوزه اندیشه، فکر و فرهنگ به حوزه عمل و اجرا وارد شده است و از این رو غیر قابل حذف است.