آرشیو مطالب در دسته بندی ‘الگوی پیشرفت’
تولید علم داخلی پیش زمینه تحقق «حمایت از کالای ایرانی»
الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت باید هم برای رفع نیازهای فرهنگی، معنوی و فکری انسان و هم برای رفع نیازهای مادی و طبیعی برنامه ریزی داشته باشد که در این صورت برای رفع نیازهای طبیعی، تولید کالاهای با کیفیت در داخل مطرح می شود
محمد صادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسایل سیاسی، در رابطه با موضوع حمایت از تولید علوم بومی و داخلی در سال ۹۷ که به نام حمایت از کالای ایرانی مزین شده است، اظهارداشت: تولید و کالای داخلی زمانی می تواند نظر و سلیقه مشتریان داخلی و بعد خریداران خارجی را جلب کند که این کالاها از کیفیت و ویژگی های مناسبی برخوردار باشد تا بتواند با رقبای خارجی رقابت کند و حتی از آنان سبقت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه برای تحقق این ویژگی های خاص باید تحقیقات و تولیدات علمی داخلی رونق بگیرد، گفت: تولید داخل اگر صرفا در داخل فروش رود و امکان صادرات نداشته باشد، بازهم مزیت خاصی ندارد و زمانی می توان اشتغال و رفاه مناسب را در سایه تولید داخلی ایجاد کرد که علاوه بر تامین نیاز داخل، مشتریان خارجی نیز داشته باشیم.
غربیها حتی از مظاهر تمدن اسلامی نیز می هراسند
به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدصادق کوشکی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در خصوص تمدن اسلامی و ضرورت توسعه این تمدن گفت: تمدن اسلامی موضوعی است که به سادگی نمی توان ابعاد مختلف آن را شناخت و این پدیده نیاز به مطالعه عمیق دارد.
مولف کتاب «هویت الگو؛ درنگی بر هویت ایران امروز و الگوی اسلامی بومی تمدنسازی»، به ضعف کشورهای مسلمان در توجه به تمدن اسلامی اشاره کرد و اظهارداشت: در بین خود مسلمانان جهان شناخت درستی نسبت به تمدن اسلامی وجود ندارد.
کوشکی با اشاره به این موضوع که ممکن است برخی از اندیشمندان و یا فعالان سیاسی و فرهنگی از تمدن اسلامی سخن بگویند ولی واقعاً شناخت کافی در این مورد وجود ندارد، بیان کرد: آگاهی های لازم در خصوص شرایطی که تمدن اسلامی را هم ایجاد می کند وجود ندارد.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه به دشمنی ها با تمدن اسلامی اشاره کرد و در خصوص علل این دشمنی ها توضیح داد: کسانی و مکتب هایی که به دشمنی با تمدن اسلامی می پردازند به این دلیل است که مایلند تمدن آن ها انحصاری باشد و تنها تمدن موجود در جهان تمدن غربی باشد و از این رو از احیا و شکل گیری تمدن اسلامی می هراسند و با راه های شکل گیری آن مبارزه می کنند. ادامه مطلب »
هیچ دولتی دیدگاه ویژهای به دانشگاه نداشته است
محمد صادق کوشکی استاد دانشگاه تهران در مصاحبه ای با نسیم درباره فضای دانشگاه ها و جریانات غلط و فاسدی که در دانشگاه ها ایجاد شده به گفتگو پرداخته است مهمترین محرو گفتگو با صادق کوشکی بدین شرح است:
* باید جلوی رشد جریانات غلط و فاسد را باید در دانشگاه بگیریم
- تا به امروز اصلاً به سامانه دقیق، هدفمند و مشخصی از دانشگاه نرسیدهایم. برخی معتقدند دانشگاه مطلوب دانشگاهی است که در آن علم تولید شود. پس اگر در دانشگاهی ماهواره بسازیم به هدف کامل این عده از دوستان رسیدهایم. برخی دیگر نیز معتقدند دانشگاه مطلوب جمهوری اسلامی دانشگاهی است که در آن علم باشد حالا اینکه دانشگاهش دختر و پسرش مختلط باشند و بگو بخندی داشته باشند و دخترانش هم لباس بد فرمی پوشیدند و بیحجاب بودند اشکالی ندارد چرا که مهم این است که علم تولید شود و این علم در خدمت نظام قرار گیرد و این دوستان نیز معتقدند که این دانشگاهها می توانند مشکلات نظام را حل کنند.
- ما به تعداد سلایق نگاه به دانشگاه داریم درحالیکه قرار نیست به این صورت باشد قرار است یک نظامی که ادعاهایی هم دارد بر حسب آن ادعاها و دیدگاهها دانشگاه مطلوب خود را تشکیل دهد.
- باید دانشگاه مطلوب نظام جمهوری اسلامی را هر چه زودتر تعریف کنیم، بسازیم و ارائه کنیم که این اتفاق هنوز نیفتاده است. ادامه مطلب »
ارتقای علوم انسانی در گرو شناخت ماهیت پژوهشهای فلسفی است
دکتر محمدصادق کوشکی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره موانع پیشروی حوزههای پژوهشی بهویژه فلسفه علوم انسانی اظهار کرد: واقعیت آن است که علوم انسانی در کشور ما مقولهای ناشناخته است و ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم در شرایطی که علوم انسانی در مهجوریت قرار گرفته، پژوهش به شکوفایی برسد چراکه این بیتوجه به این علوم عملا در کاربردیسازی آنها اثر بدی گذاشته است.
کوشکی افزود: حوزههای صنعتی و فنی در جامعه ما شناخته شدهاند، در حالی که شاخههای مختلف علوم انسانی و بهویژه حوزههایی مانند فلسفههای مضاف در گمنامی محض قرار دارند و کتابهایی که در این حوزه نوشته میشوند، اغلب فاقد نوآوریاند.
مدرس دانشگاه تهران با بیان اینکه اغلب تالیفات حوزههای علوم انسانی توصیف و تکرارند، اظهار کرد: کمتر میتوان کتابی را یافت که در مقام پاسخ به پرسشهای جامعه علمی برآمده باشد یا اینکه خودش ایجاد پرسش کند. ادامه مطلب »
آگاهی، عقلانیت و احساس مسئولیت
واژهها گاه به جای آنکه ما را در درک مفاهیم یاری رسانند؛ با خلط شدن، سبب پیچیدگی و درآمیختن مفاهیم میشوند. واژههای «نخبه» و «خواص» نمونهای از این مواردند که گاه به جای هم به کار برده میشوند و درنتیجه پیچیدگی مفاهیم را به دنبال میآورند، اما دکتر محمد صادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، برای هر یک از این واژهها معنای متفاوتی در نظر میگیرد و درنتیجه نه تنها آنها را مترادف نمیداند، بلکه برای یکی، دایرۀ شمول بیشتری قائل میشود که دیگری را هم دربرمیگیرد. افزون بر تعریف واژگان، رسالت خواص و آسیبهایی که این گروه و نیز نخبگان جامعه را تهدید میکند از موضوعهایی بود که در گفتوگوی پیشرو با آقای کوشکی دربارۀ آنها صحبت شد.
جناب آقای کوشکی نخبگان چه کسانی هستند؟
براساس تعریف دینی، نخبه به کسانی گفته میشود که براساس آگاهی، نسبت به محیط پیرامون و جامعۀ خود احساس مسئولیت میکنند. این افراد فراتر از منافع فردی به منافع اجتماعی میاندیشند و به دنبال افزایش کیفیت زندگی، چه از نظر مالی و چه از نظر انسانی، در جامعۀ خود هستند. نخبه ممکن است گمنام، مشهور، کشاورز یا زن خانهداری باشد. برای نخبه بودن مهم موقعیت شغلی یا سن افراد نیست، بلکه آگاهی، رفتار عقلانی، احساس مسئولیت کردن، به دنبال افزایش کیفیت در جامعۀ خود بودن و همۀ این موارد را براساس دینی مبتنی کردن اهمیت بسیاری دارد. ادامه مطلب »
الگوی هویتی انقلاب اسلامی الگوی جدیدی است
گروه سیاسی: محمدصادق کوشکی، استاد دانشگاه، با بیان تازگی و جدید بودن الگوی هویتی برخاسته از انقلاب اسلامی گفت: الگوی هویتی انقلاب اسلامی صرفا در تقابل با الگوی قبلی نبوده است بلکه گفتمان و الگوی جدیدی است. این الگوی هویتی الگویی کلان است که انسان را خرد تعریف نمیکند.
محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که آیا الگوی هویتی برخاسته از انقلاب اسلامی صرفاً در تقابل با الگوی هویتی ریشهدار ایرانی از دوره صفویه به بعد بوده یا خودساخته است، گفت: الگوی هویتی انقلاب اسلامی صرفاً در تقابل با الگوی قبلی نبوده است، بلکه گفتمان و الگوی جدیدی است. این الگوی هویتی الگویی کلان است که انسان را خرد تعریف نمیکند.
وی در ادامه افزود: به همین دلیل از آنجا که در این الگو یک ویژگی کلان مانند عقلانیت متکی بر دین تعریف شدهاست، بنابراین حقوق شهروندی، تولید ثروت، توجه به معیشت مردم، تکالیف متقابل مردم و حکومت در ذیل این مفهوم مطرح میشوند. ادامه مطلب »
«الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» باید تعریفی از انسان ایرانی مسلمان ارائه دهد
گروه سیاسی: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت شناخت ویژگیهای انسان موردنظر انقلاب اسلامی گفت: «الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» باید بتواند تعریف دقیق، کاربردی و عملیاتی از هویت انسان ایرانی براساس انقلاب اسلامی و نحوه تکثیر و اشاعه آن در جامعه ارائه دهد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا)، نشست «انقلاب اسلامی و تأثیر آن بر تحول هویت فرهنگی ایران» صبح امروز، ۵ تیرماه، در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد. در این نشست محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت.
کوشکی در ابتدا گفت: برخی انقلاب اسلامی را تحولی صرفا سیاسی میدانند و آن را با پیروزی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تمامشده تلقی میکنند. در واقع از نظر آنان، انقلاب اسلامی تنها وظیفه تغییر نظام سیاسی را برعهده داشته و آن وظیفه را نیز به خوبی به انجام رسانیده است.
وی در ادامه افزود: اما نگاهی به اندیشههای امامخمینی(ره) و رهبران فکری انقلاب اسلامی مانند شهید مطهری و شهید بهشتی نشان میدهد آنها تغییر نظام سیاسی را اولین گام پروژه انقلاب اسلامی قلمداد میکردند و گام اصلی را تغییر هویت فرهنگی و بافت هویتی جامعه میدانستند. ادامه مطلب »