اگر لندن مایل به برقراری مجدد روابط است خودش پیشگام شود
«محمدصادق کوشکی» تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس درباره روابط تهران و لندن، به حضور ۲۰۰ ساله انگلیس در ایران اشاره کرد و یادآور شد: البته انگلیسیها در دوران صفویه نیز در ایران حضور داشتند، ولی به عنوان یک قدرت استعماری، ۲۰۰ سال از حضور آنها در ایران میگذرد و در طول این مدت عملکردشان به گونهای بوده که همواره از حضور این کشور متضرر شدهایم و خود انگلستان نیز پنهان نکرده که حضورش در ایران با اهداف استعماری بوده است.
وی با ذکر این نکته که ما هیچگاه از رابطه با انگلستان منتفع نشدهایم، اظهار داشت: مسائلی مطرح میشود که در صورت اثبات باید این کشور به عنوان جنایتکار علیه بشریت اعلام شود، از جمله پدید آمدن قحطی در ایران در دوران جنگ جهانی اول که برخی از پژوهشگران، انگلستان را در این زمینه مقصر میدانند. در آن زمان میلیونها نفر از مردم ایران به دلیل بروز قحطی جان خود را از دست دادند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه روابط با انگلستان چه قبل و چه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تفاوتی با هم ندارد و این کشور همواره به دنبال اجرای سیاستهای استعماری در ایران بوده، یادآور شد: تنها تفاوت این بود که قبل از پیروزی انقلاب، دولت وقت ایران روابط حسنهای با انگلستان داشت و انگلستان هم از این روابط حسنه حداکثر استفاده را میبرد.
این استاد دانشگاه به خاطرات اسدالله علم عنصری کاملاً انگلیسی و اعتراضش به انگلستان در خصوص فروش چند برابر تسلیحات به ایران اشاره کرد و گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به دلیل محدود شدن روابط دو کشور، عملاً تأثیرگذاری انگلیس بر کشور ما و دخالتهای استعمارگرانه آن کاهش یافت؛ اما هیچگاه به صفر نرسید.
کوشکی در این زمینه به تحریک گروههای تجزیهطلب و مشخصاً گروههای تجزیهطلب خوزستان در طول ۳۳ سال گذشته توسط انگلستان و همچنین حمایتهای جدی از فرقه ضاله بهاییت پرداخت و گفت: گروههایی که قصد براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران را داشتند به صورت مستقیم و غیرمستقیم از حمایتهای انگلستان برخوردار بودند و گروهک تروریستی منافقین نیز در این مدت از حمایتهای انگلستان برخوردار بود و اولین کشوری که این گروهک را از فهرست گروههای تروریستی خارج کرد، همین کشور (انگلیس) بود.
وی همچنین به اقدامات دستگاه سخنپراکنی انگلیس (بیبیسی) در طول سالهای قبل و بعد از انقلاب و تلاش برای ایجاد انحراف در مسیر انقلاب، ایجاد تفرقه در بین اقشار مختلف مردم و تضعیف اصول و چارچوبهای نظام اسلامی به اشکال مختلف اشاره کرد.
به گفته کوشکی انگلیسیها باورشان نشده بود که در ایران انقلاب رخ داده و استقلال یکی از اهداف اولیه نظام جمهوری اسلامی است. به همین خاطر در طول سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، از موضع بالا و مستکبرانه با جمهوری اسلامی برخورد میکردند و نپذیرفته بودند که با ملتی مستقل و صاحب هویت روبرو هستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی به حمایتهای انگلستان از سلمان رشدی نیز اشاره کرد و افزود: انگلستان با غرور در این زمینه عمل کرد؛ ولی بعدها تاوان غرور خود را پرداخت و سرافکنده شد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بحث تجزیه بحرین زیر سر انگلیسیها است، خاطرنشان کرد: کوچک شدن ایران و جدایی هرات از کشور نیز مستقیماً به دست انگلستان رخ داد.
وی با اشاره به مداخلات این کشور در امور داخلی ایران از طریق سیاستمداران وابسته به خود در دوران پهلوی و از طریق گروهکهای وابسته در دوران پس از انقلاب، یادآور شد: این حضور ۲۰۰ ساله جز ضربه زدن به هویت، شخصیت و منافع ملی ایران چیزی به همراه نداشت.
*انگلیس بازی باخته را به برده تبدیل کرد
این تحلیلگر مسائل سیاسی در ادامه این گفتوگو ورود دانشجویان به سفارت انگلستان در هشتم آذرماه ۱۳۹۰ را اقدامی احساسی خواند که بیشترین فایده را در آن مقطع به انگلستان رساند و افزود: دانشجویان با این کار خود نه تنها به انگلستان ضربهای نزدند، بلکه با این کار باعث شدند که انگلیس از مخمصهای که در آن گرفتار شده بود، فرار کند.
وی در توضیح بیشتر در این زمینه گفت: در آن زمان مجلس شورای اسلامی طرح کاهش روابط با انگلستان را مطرح کرده بود و ما تعیین کننده بازی بودیم و کاری از دست انگلستان بر نمیآمد و حیثیت آن زیر سؤال رفته بود؛ اما با ورود نابجا به سفارت انگلستان در تهران، این کشور ابتکار عمل را در دست گرفت و با استناد به پروتکلهای بینالمللی، اعضای سفارت خود را از ایران فراخواند و دیپلماتهای جمهوری اسلامی را از لندن اخراج و جمهوری اسلامی را به عنوان ناقض پروتکلهای مربوط به هیئتهای دیپلماتیک معرفی کرد.
به گفته کوشکی با این اقدام احساسی دانشجویان، انگلیس بازی باخته را به بازی برده برای خود تبدیل کرد.
وی در ارزیابی از آینده روابط تهران – لندن و احتمال بروز تحول در این زمینه نیز خاطرنشان کرد: اگر ماجرای سفارت پیش نمیآمد باز هم انگلستان جزو کشورهای فعال در تحریم جمهوری اسلامی بود، زیرا سیاست خارجی این کشور تابعی از سیاست خارجی رژیم صهیونیستی و آمریکاست و این کشور مستقلانه عمل نمیکند.
کوشکی اضافه کرد: ما به دنبال کاهش و قطع روابط با انگلیس بودیم و اقدام دانشجویان برنامه مدون ما را در این زمینه با شکست مواجه کرد. اگر دانشجویان ورود پیدا نمیکردند، میتوانستیم با ابتکار عمل رابطه را کاهش داده و حتی قطع کرده و در قبال آن امتیاز دریافت کنیم.
وی گفت: حرکت دانشجویان باعث شد این طرح (کاهش رابطه با انگلیس) به ضرر ما متوقف شده و به نفع انگلیس جریان پیدا کند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه انگلستان یکطرفه رابطه را قطع کرد، اظهار داشت: اگر مایل به برقراری مجدد روابط هستند، آنها (انگلیسیها) باید پیشگام شوند، زیرا ما رابطه را قطع نکردیم. قصد قطع روابط را داشتیم، ولی حرکت دانشجویان مانع شد. اگر انگلستان به دنبال رابطه با ایران است، باید درخواست کند و ما هستیم که تصمیم میگیریم که رابطه برقرار شود یا خیر.
وی با اشاره به سیاستهای خصمانه انگلستان چه قبل و چه بعد از پیروزی انقلاب در قبال ملت ایران عنوان کرد: اگر انگلیسیها درخواستی برای برقراری مجدد روابط دارند، باید بررسی شود که آیا این رابطه به نفع ماست یا خیر و اگر به نفع ما بود، با شرایطی که ما تعیین میکنیم رابطه برقرار شود.