سیگنال رزمایش برای مخاطبان خاص
پنجشنبه گذشته رزمایش محمد رسولالله در وسعتی به اندازه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار متر مربع به صورت مشترک با همکاری سپاه پاسداران، با محوریت نیروی دریایی ارتش و همکاری نیروهای زمینی، هوایی و قرارگاه پدافند هوایی ارتش آغاز شد. نزدیک به ۱۳ هزار نیروی نظامیدر این رزمایش شرکت دارند و اولین بار است که این تعداد نیرو در تاریخ رزمایشهای ایران، سازمان دهی شده اند. برای برگزاری چنین رزمایشی عظیم، فوائد مختلفی متصور است و مهمترین خروجی و محصول رزمایش، نمایش اقتدار کشور در چند بُعد است. مرز شمالی این رزمایش، سواحل جنوب شرقی و مرز جنوبی آن، حد میانی اقیانوس هند واقع در خلیج عدن است. وقتی کشوری بزرگ مانند جمهوری اسلامیدر این سطح و با تکیه بر توانمندیهای داخلی اقدام به برگزاری رزمایش میکند، در واقع در حال نمایش قدرت به سه شکل است. اول، اقتدار خود را به عنوان قدرت نظامیمنطقه ای همزمان با بازدارندگی به نمایش میگذارد. قدرت نظامیایران در این مقطع، تنها یک قدرت ملّی نیست بلکه قدرتی فراملّی و منطقه ای است. دوم، به رخ کشیدن توانمندیهای فنّی و صنعتی در حوزه اقتصاد دفاع است.
به عبارت دیگر، نمایش عظیم و موفقیت آمیز فناوریهای فوق پیشرفته مانند موشکهای هدایت شونده و بالستیک که کشورهایی معدودی از آن برخوردارند – آن هم در زمان اوج تحریمها- این پیام قاطع را به جهان مخابره میکند که نه تنها تحریمها ما را ضعیف نکرده، بلکه باعث شده است از تمام ظرفیتهای خود برای تحقق بخشیدن به آیه ۶۰ سوره انفال، بهره بگیریم. (و تا مى توانید در برابر آنها نیرو و اسبهاى آماده و زین کرده، بسیج کنید تا با آن، دشمن خدا و دشمن خودتان و دیگر دشمنان را که آنها را نمىشناسید و خدا مىشناسد، بترسانید.) سوم، به نمایش گذاشتن قدرت مدیریت راهبردی است. اکنون تمام قدرتهای جهان اذعان دارند که تحولات راهبردی منطقه با ابتکار عمل ایران در جریان است. نگاهی اجمالی به تحولات منطقه کافی است تا قدرت ایران در حوادث عراق، سوریه، فلسطین و بحرین بهتر درک شود. مهمترین مخاطب چنین رزمایشهایی، قدرتهای جهانی هستند.
ثانیه به ثانیه این رزمایش در حال رصد شدن و مانیتورینگ است. آنان با استفاده از همه ابزارهایی که در اختیار دارند اعم از ماهوارهها، هواپیماهای جاسوسی و شناسایی، توانمندی نیروها و قدرت سلاحهای به کار گرفته شده را بررسی و آنالیز میکنند. حتی تصاویری که توسط رسانههای داخلی منتشر میشود، منبعی مطمئن جهت تحلیل قدرت نظامیکشورمان است. اندیشکده آمریکایی «امریکن اینتر پرایز» طی تحلیلی در زمینه برگزاری رزمایش نظامیاخیر ارتش و سپاه پاسداران نوشت: «(برگزاری) این رزمایش حکایت از ارتقاء بنیه نظامیایران بعد از تمدید مذاکرات هستهای در تاریخ ۲۴ نوامبر سال جاری دارد. ایران همچنین در تلاش جهت نشان دادن قابلیتهای دفاعی بهبود یافته خود در برابر حملات احتمالی آمریکا و اسرائیل علیه تاسیسات هستهای خود میباشد.»
این رزمایش بیش از آنکه بخواهد برای مردم ایران و یا مردم منطقه پیام داشته باشد، پیامیهدفمند برای قدرتهای فرامنطقه ای ارسال کرده است. دریافت شدن سیگنال ارسالی رزمایش محمد رسول الله برای مخاطبان خارجی و خاص آن، بلاشک قابل تردید نیست. قدرتهای فرا منطقه ای، بر اساس ارزیابی و نتیجه گیری که کارشناسان نظامیو تیمهای تحلیلگر آنان از چنین رزمایشی به دست میآورند، برای اقتدار جمهوری اسلامیایران، وزنی را مشخص میکنند و آنگاه در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با در نظر گرفتن وزن تعیین شده، اقدام به تعامل با کشورمان مینمایند. به بیان دیگر، جمهوری اسلامیایران با برگزاری چنین رزمایشی، در وزنکشی قدرتهای جهانی شرکت کرده، خروجی و تحلیل برداشت شده از آن توسط دشمنان ما، جایگاه کشورمان را در عرصه قدرت جهانی به نمایش خواهد گذاشت. از سوی دیگر، این رزمایش یقیناً باعث قوت قلب ملّت ما و دوستان ما نیز خواهد بود و دشمنان منطقه ای ما را نیز متوجه عمق توانمندیهای دفاعی ما خواهد نمود. نکته ای که در این میان مطرح است، این است که هر اتفاقی باید در زمان خودش رخ دهد. تاکنون چنین رزمایشی با این حجم از لحاظ تعداد نیروهای شرکت کننده و سلاحهای پیشرفته استفاده شده در آن بی سابقه بوده است.
در شرایط فعلی لازم است و باید توانمندیهای خود را به دشمنان جهانی خود نشان دهیم. در مقطعی که در بحث مذاکرات هسته ای، با دشمنان خود درگیریم، در زمانی که در حوادث عراق و سوریه با چالشهای امنیتی رو به رو هستیم، در برهه ای که در تعیین سرنوشت سیاسی لبنان، به صورت مستشاری وارد نبرد شده ایم، در بحبوحه مباحث اقتصاد بین الملل به خصوص کاهش قیمت نفت، در تمام این عرصهها، اتفاقاً اکنون، زمان قدرت نمایی به توطئه گران است. این رزمایش جدای از منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی، برای صنایع نظامیو نیروهای مسلح ما نیز دارای برون داد است. کیفیت سنجی سلاحهای جدید و آموزش عملیاتی نیروهای تازه به کار گرفته شده از جمله آنهاست. تئوری نظامیایران همواره بر دفاع استوار بوده است اما نباید فراموش کرد که بزرگان ما از جمله مقام معظم رهبری بارها بر عزم جدی دشمنان برای حمله به کشورمان تصریح کرده اند.
ایشان بارها فرموده اند اگر دشمن میتوانست به ما حمله کند، حتماً اینکار را انجام میداد اما این قدرت نیروهای نظامیماست که مانع از تهاجم آنان گردیده است. اگر چه شیوههای تهاجمیدشمن تغییر کرده است اما، برگزاری رزمایشهای نظامیگسترده همچنان عاملی بازدارنده و انعکاس دهنده ابعاد و اقسام مختلف تواناییهای کشور است و نمیتوان ساده لوحانه آن را عاملی برای تحریک دشمن دانست.